Eğitimde İyi Örneklerimize, Özel Eğitim Papatyalar Sınıfımızla

Eğitimde İyi Örneklerimize, Özel Eğitim Papatyalar Sınıfımızla "Otizm ,Papatyalarımıza Pusula Olsun " Ocak Ayında Başladık...

2024-2025 Eğitm Öğretim yılı ocak ayında Eğitimde İyi Örnekler projemize , Özel Eğitim Papatyalar Sınıfımızın "Otizm papatyalarımıza pususla olsun " projesiyle başladık. Çocuklarımızın göstermiş olduğu ilerlemeyi projemizle paylaşıyoruz...

OTİZM ENGEL DEĞİL, DÜŞÜNCELER ENGELDİR. KİM DEMİŞ YAPAMAM DİYE!

14.01.2025 109

        Bu uygulama, otizmli öğrencilerin yön bilgisi ve temel kodlama becerilerini eğlenceli ve interaktif yöntemlerle kazanmalarını sağlarken, bu tür etkinlikleri çoğaltarak okula olan ilgilerini arttırmaları amaçlanmıştır. Yoğun enerjileri olan ve odaklanma problemi yaşayan bu çocuklar için masa başında öğretim zorlayıcı olabilmektedir.

    Otizmli öğrenciler için eğitim yöntemlerini eğlenceli ve etkili hale getirmek oldukça önemlidir. Uygulama otizmli öğrencilerin yön bilgisi becerileni geliştirme ve kodlama yapabilmeleri adına hem eğlenmelerini hem de öğrenmelerini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Drama ve çeşitli etkinliklerle, çocukların sosyal yönlerini geliştirmek, bireysel başarılarını artırmak ve okula olan ilgilerini pekiştirmek, özgüvenlerini arttırmak otizmli çocukların uyum sağlama ve kaynaşma becerilerini güçlendirmeyi hedeflendirmiştir.

     Drama yöntemi kullanılarak öğrenciler eğlenirken, aynı zamanda öğrenme sürecini de kolaylaştırmaktadır. Drama yöntemi ile yer-yön bilgisi öğretilir ve ardından öğrenciler, farklı yönlere bakan işaretleri takip ederek işaretlerin ucundaki ponponları toplar. Son olarak, simetrik kodlama etkinliği ile öğrenciler topladıkları renkli ponponları kullanarak soldaki desenlere simetrik desenler oluştururlar. Bu süreçte öğrencilerin hem eğlenmesi hem de öğrenmesi sağlanır. Proje, otizmli öğrencilerin akademik öğrenmelerini sadece masa başına sınırlamamayı da hedeflemektedir aynı zamanda sosyal etkileşim ve iş birliği becerilerini geliştirirken, problem çözme ve mantıksal düşünme yeteneklerini de artırır. Eğitimde drama ve benzeri eğlenceli yöntemlerin yaygınlaşması, otizmli öğrenciler için daha etkili öğrenme ortamlarının oluşturulmasına katkı sağlar.

    Bu uygulamada, drama yöntemiyle öğrenme, gözlem yoluyla öğrenme, yaparak yaşayarak öğrenme, iş birliği, grup çalışmaları, kodlama etkinlikleri, akran dayanışması gibi yöntem ve tekniklerle çalışma gerçekleştirilmiştir.

     Aile ve Okul İdaresi ile iş birliği yapıldı.

   Uygulama yapılan çocukların dikkatlerini toplamak için diğer çocuklara, eğlenceli başka etkinlikler yapılmalı. Kalıcı öğrenmenin yaşanması için sözcükler net ve anlaşılır seçilmesi önemlidir. Otizmli bireylere karşı yapılan ön yargıyı, yapılan kodlama ve yön bulma uygulamasıyla kırdığımızı düşünüyoruz. Uygulama yapılan öğrenciler hafif düzey olsa da bu diğer düzeylerinde yapamayacağı anlamına gelmez. Yeter ki ilgi, sevgi, teknik, yöntem, sabır ve dayanışma bir arada olsun. Bu özveri bir denizyıldızı misali gibi. Öğrencilerin her başarısı  onlar için yeni etkinlikler demek …

 Öğrencilerin temel yön bilgisi ve kodlama becerileri önemli ölçüde gelişmiştir.

 Drama ve kodlama etkinlikleri sayesinde öğrencilerin problem çözme ve mantıksal düşünme yetenekleri artmıştır.

Grup çalışmaları ve drama etkinlikleri, öğrencilerin sosyal etkileşim becerilerini ve iş birliği yeteneklerini güçlendirmiştir.

 Öğrencilerin bireysel başarılarını deneyimlemeleri, özgüvenlerini artırmıştır.

 Drama yöntemi ve eğlenceli etkinlikler, öğrencilerin öğrenme sürecine aktif katılımlarını sağlamış ve okula olan ilgilerini pekiştirmiştir.

 Çocukların ilgisini çeken oyunlarla etkinlikler devam edecektir. Diğer eğitim sınıfımızla da etkinlikler devam edecek. Bu şekilde sürdürülebilirlik amaçladık,

14-01-202514-01-202514-01-202514-01-202514-01-202514-01-202514-01-202514-01-202514-01-202514-01-202514-01-2025