2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Birinci dönem Eğitimde İyi Örnekler projesi kapsamında Papatyalar Özel Eğitim sınıfı öğretmenleri Yasemin MUTLU ve Esra AKAY rehberliğinde , Yunuslar sınıfında Oryantring çalışması olarak "Yolun Sonu Hazine " projesini uyguladılar.
Uygulamanın Adı: Yolun Sonu Hazine
Uygulamanın Amacı: Öğrencilerin yön bilgisi, problem çözme, iş birliği becerilerini ve temel harita okuma becerilerini geliştirmektir. Bu etkinlik, çocukların yön işaretlerini takip ederek hedef noktaları bulmalarını sağlar, böylece dikkat ve koordinasyonlarını artırır. Ayrıca, grup çalışmaları ve eğlenceli aktiviteler aracılığıyla sosyal etkileşimleri ve çevre bilinci güçlendirilir.
Uygulamanın Özeti:Bu proje, okul öncesi öğrencilerine grid oryantiring ve hazine avcısı etkinlikleri düzenlemektedir. Grid oryantiring, belirli bir grid sistemi üzerinde yerleştirilen hedef noktaları bulmayı gerektiren bir aktivitedir. Proje süresince çocuklar, basit harita okuma ve yön bulma tekniklerini öğrenerek hedeflere ulaşmaya çalışacaklar. Bu etkinlikler, çocukların dikkat ve koordinasyon becerilerini artırırken, çevre bilinci kazanmalarını da sağlar. Uygulama için 20 kişilik bir sınıf 5’er kişilik olmak üzere 4 gruba ayrılır. Öncesinden hazırlanan grid oryantiring hedeflerinden bazılarına anahtar konulur, çocuklara sıra sıra harita verilir ve her öğrencinin 1 anahtar getirme hakkı olur. Anahtarları en çabuk getiren grup kazanır ve sandıktaki hazinelerin sahibi olur.
Kurum Dışı Paydaşlar ve Ortaklar: Aile ve Okul İdaresi
Uygulamada Karşılaşılan Zorluklar ve Dikkat Edilecek Hususlar: Sağını ve solunu karıştıran çocuklar olmuştur. Grid oryantiring ve harita ile ilk kez karşılaştıkları için konuyu anlattıktan sonra öğretmenler uygulamalı bir şekilde göstermeli. Sonunda sandıktaki ödülleri alacakları vurgulanmalı ve oyuna teşvik edilmeli. Sınıfta kargaşa olmaması için ve etkinliği yapan çocuğun kafasının karışmaması için diğer çocukların sessizce izlenmesi konusunda uyarı yapılmalıdır. Ödül çocukların seveceği bir ödül olmalıdır.
Elde Edilen Sonuçlar:- 1. Yön Bilgisi ve Harita Okuma Becerileri:
- Çocuklar, yön işaretlerini doğru bir şekilde takip etmeyi ve basit haritalar okumayı öğrenirler.
- Hedef noktaları bulma becerisi gelişir.
2. Problem Çözme ve Mantıksal Düşünme:
- Çocukların problem çözme ve mantık yürütme yetenekleri artar.
- Çeşitli zorluklarla karşılaştıklarında stratejik düşünme becerileri gelişir.
3. Dikkat ve Koordinasyon:
- Çocukların dikkat becerileri artar ve koordinasyon yetenekleri gelişir.
- Yönlendirmeleri izleme ve belirli hedeflere ulaşma konusunda daha dikkatli olmaya başlarlar.
4. Sosyal Etkileşim ve İş Birliği:
- Grup çalışmaları sayesinde çocukların sosyal etkileşim becerileri güçlenir.
- Birlikte çalışma ve ortak hedeflere ulaşma yetenekleri gelişir.
5. Bağımsızlık ve Özgüven:
- Çocuklar, bağımsız şekilde yön bulma ve görev tamamlama konusunda özgüven kazanırlar.
- Başarılarını kendileri deneyimleyerek özgüvenlerini pekiştirirler.
7. Eğlence ve Öğrenme:
- Etkinlikler eğlenceli ve ilgi çekici olduğundan, çocuklar öğrenirken eğlenir.
- Oryantiring, öğrenme sürecini keyifli hale getirir.
8. Fiziksel Aktivite:
- Fiziksel sağlıklarına katkı sağlanır.
Uygulamanın Sürdürülebilirliği Nasıl Sağlanacak?
Uygulama okuldaki diğer sınıflarla da yapılacak ve 2. Dönem bütün sınıflarla tekrar uygulanacak. Kalıcı ve doğru öğrenme olup olmadığı bu yöntemle ölçülecek.
Uygulama Diğer Okul/Kurumlara Yaygınlaştırılabilir mi?
Uygulama Türkiye Genelinde Okulöncesi, ilköğretim ve lise kademesi, özel eğitim sınıf ve özel eğitim okullarında kullanılabilir.